Vi renoverar kvarterets tidstypiska bostäder

Nu renoverar vi våra två äldre hus, Stortorget 15–17 och Stortorget 19/Trädgårdsgatan 8. Husen skiljer sig åt i ålder och stil, men har båda fina, tidstypiska bostäder.

Stortorget 15–17 byggdes 1950–1951. Äldre örebroare minns kanske den saluhall som tidigare fanns här, med ingång från såväl Engelbrektsgatan som Stortorget. Den försvann på 1970-talet, då man byggde den galleria som funnits ända fram till nu.

Renoveringen är i gång, men trots det ser man de fina detaljerna i trapphusen, där Kolmårdsmarmor täcker golvet och delar av väggen.

Bevara och förnya

1950-talets linjer genomsyrar bostäderna på Stortorget 15–17, där många har skjutdörrar och eldstäder bevarade. Marmorgolvet återkommer i hallen i bostäderna, liksom i de tunga fönsterbänkarna.

Emma Barthelsson, ÖBOs projektledare, berättar:
– Under husets sjuttio år har man förstås renoverat, alla gamla detaljer finns inte kvar. Men vi bevarar det vi kan och kompletterar med ny utrustning. Bland annat sätter vi in ny köksinredning, större badrum och säkra lägenhetsdörrar som passar husets karaktär.

Sekelskifte som inspirerats av Stockholm

I hörnhuset längst ner på Stortorget är man i startgroparna att börja renovera. Huset, som byggdes 1897, kallades i folkmun för Stockholmshuset. På 1950-talet skapade man en extra kontorsvåning mellan bottenplanet och första våningen, genom att använda den generösa takhöjden.

– I övriga våningar är det fortfarande åtminstone 3,60 meter i takhöjd, påpekar Emma.

Flera lägenheter är snarare ”våningar” med rymlig hall, eldstad, höga fönster och stora rum i fil för umgänge. Köken och sovrummen är mindre till ytan och mer avskilda, enligt den tidens ideal.

– Vi gör om så att några av de största lägenheterna blir mindre till ytan, medan andra blir större. I övrigt bevarar vi så många fina detaljer vi kan, medan kök och badrum får en modern utrustning, förklarar Emma.

Se ut över takåsarna

De båda husen får också ett nytillskott av lägenheter. På vindsvåningarna bygger vi elva nya bostäder, sex i tegelhuset och fem i hörnhuset.

– De blir runt 35 kvadratmeter och får en härlig utsikt över Örebro. Perfekt för den som uppskattar ett riktigt centralt boende.

Kollage Stortorget 19B

Fonsterbank Hallstugan

Spis Stortorget 19B

Sliding door Stortorget 15

Emma taket Hallstugan

 

 

 

 

 

 

Dela gärna

dela på facebook dela på linkedin dela på twitter

Fler nyheter